Over
Fotograaf: Lucy Lambriex van Zie Binnenzijde

Verhalen die je blik verruimen

Het denken van de filosofie is abstract, maar zodra ideeën je leven veranderen wordt filosofie heel concreet. Ik ben Carolien van Welij, filosoof en neerlandicus.

In november 2023 verschijnt mijn boek Wat denken doet. Als filosofie je leven verandert bij ISVW Uitgevers. Voor Filosofie Magazine schrijf ik interviews en artikelen over filosofie, literatuur en levenskunst. Voor mijn rubriek Het Moment interviewde ik schrijvers, kunstenaars en filosofen over een moment waarop filosofie hun leven veranderde.

In 2022 verscheen mijn boek Eiland Oost. Amsterdam-Oost in 28 columns, een bundel literair-filosofische columns die je met andere ogen naar je eigen buurt en stad laten kijken. Eiland Oost was een van de zomerleestips van de Linnaeus Boekhandel. ‛Wat een troost om te merken dat ook en misschien wel juist de kleine verhalen zo effectief kunnen zijn. (…) Na ieder verhaal voel ik me weer een beetje opgetild,’ schreef boekhandelaar Jeanine.

Aan de Volksuniversiteit Amsterdam geef ik de cursussen ‛Doorleefde filosofie’ waarin deelnemers denkers op hun schouder nemen en filosofische thema’s toepassen op eigen vraagstukken. Ook leid ik de Filosofie Leesclub ‛Ken jezelf’. Aan de Hogeschool voor toegepaste filosofie ben ik docent Schriftelijke Taalvaardigheid. Verder schuif ik regelmatig aan als ‛huisfilosoof’ in Theater De Roode Bioscoop en geef ik lezingen over filosofische thema’s – zie mijn agenda.

In mijn filosofische praktijk Doorleefde filosofie help ik sinds 2019 mensen met het verhelderen van hun denken.

In een filosofisch consult vind je een invalshoek om een complexe kwestie te onderzoeken. Je verheldert je denken, maakt gebruik van je eigen onderscheidingsvermogen en je krijgt grip op grote vragen en gebeurtenissen.

Heb je een vraag, opmerking of idee? Neem gerust contact met me op: info@carolienvanwelij.nl