Filosofie Magazine – Esther Gerritsen: ‘Ik zocht naar een wereld zonder betekenis’

 in Filosofie Magazine, Het Moment - hoe filosofie mijn leven veranderde

Voor mijn rubriek ‘Het Moment’ sprak ik schrijver Esther Gerritsen.

HET MOMENT

‘Naar een stoel kijken zonder het woord voor stoel te weten – heel soms lukt me dat: iets waarnemen zonder te interpreteren wat je ziet. Of als ik de autoradio aanzet: bij de eerste klanken is het nog geen muziek en hoor ik alleen nog maar chaos – de geest heeft er nog geen melodie van gemaakt. Op zo’n vluchtig moment stuur je niet je gedachten, maar ben je alleen getuige van je geest. Schrijver en filosoof Paul Valéry onderzoekt in Mijnheer Teste (1896) of je zo’n moment zou kunnen rekken tot je hele bestaan.’

Verder lezen? Zie het januarinummer van Filosofie Magazine.

Beeld: Maarten Noordijk

Recent Posts

reactie plaatsen