Filosofie Leesclub ‛Ken jezelf’ vanaf februari

 in Doorleefde filosofie

Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Kan ik mezelf kennen? In deze Filosofie Leesclub aan de Volksuniversiteit Amsterdam lezen we toegankelijke filosofieboeken rond het thema ‘Ken jezelf’.

We lezen het beroemde essay ‘Over de ervaring’ van Montaigne, de filosoof die zichzelf wilde leren kennen via het schrijven van zijn essays. Het boek van filosoof Tinneke Beeckman leidt ons in een zoektocht naar zelfkennis langs filosofen en schrijvers als Socrates, Hannah Arendt, Albert Camus en Virginia Woolf. Via de veelgeprezen nieuwe biografie van Simone de Beauvoir verdiepen we ons in het leven en werk van deze existentialistische filosofe. Tot slot maken we kennis met de filosofie van Iris Murdoch die je uitnodigt je niet te richten op jezelf, maar op de ander. Wat is er zo bijzonder aan deze werken? Hoe relevant zijn de ideeën van deze denkers voor jou en je zoektocht naar zelfkennis?

1. Wie ben ik? – Michel de Montaigne
Boek: Michel de Montaigne, Over de ervaring

2. Zoektocht naar zelfkennis – Socrates, Hannah Arendt en Virginia Woolf
Boek: Tinneke Beeckman, Ken jezelf. Een openhartige filosofie

3. Een zelf zijn is altijd een proces van worden – Simone de Beauvoir
Boek: Kate Kirkpatrick, Simone de Beauvoir. Een leven

4. Zelfkennis? Richt je liever op de ander – Iris Murdoch
Boek: Katrien Schaubroeck, Iris Murdoch. Een filosofie van de liefde

De Filosofie Leesclub start op verschillende momenten – kijk bij Volksuniversiteit Amsterdam welke opties er zijn en waar je je nog voor kunt inschrijven. 

Aanbevolen Berichten