Doorleefde filosofie vanaf 22 januari

 in Doorleefde filosofie

In januari start de cursus Doorleefde filosofie – vijf denkers aan het woord aan de Volksuniversiteit Amsterdam.

Doorleefde filosofie – vijf denkers aan het woord

Hoe te leven? Wat betekent het om een goed mens te zijn? Wat moet ik doen? Wat is liefde? Filosofische vragen zijn bij uitstek toepasbaar op het dagelijks leven.

Tijdens deze cursus bespreken we de filosofie van vijf bijzondere denkers: Hannah Arendt, Simone Weil, Carry van Bruggen, bell hooks en Susan Sontag. Deze denkers slaan in hun werk een brug tussen theorie en praktijk, tussen het denken en de wereld. Filosofie is voor hen altijd doorleefde filosofie.

Na een inleiding in het leven en werk van de betreffende filosoof gaan we aan de slag met boeiende teksten van deze denker. We lezen samen filosofische fragmenten die ons aan het denken zetten en gaan daarover in gesprek. Elke bijeenkomst sluiten we af met een opdracht die je de kans biedt het thema toe te passen op een eigen vraagstuk.

1. Hannah Arendt – In het spreken onthul je wie je bent
2. Simone Weil – Rechtvaardigheid begint met liefdevolle aandacht
3. Carry van Bruggen – Twijfel is je grootste steun
4. bell hooks – Liefde als een daad van verzet
5. Susan Sontag – We moeten leren meer te zien, meer te horen en meer te voelen
6. Filosofie doorleven

Aanmelden kan via Volksuniversiteit Amsterdam. In februari en mei starten de cursussen Doorleefde filosofie II en III. Dat zijn geen vervolgcursussen; de cursussen kunnen afzonderlijk gevolgd worden. Zie mijn agenda.

Aanbevolen Berichten