Interview Mister Motley – ‘Hoe mooi het allemaal is, verzuchten we tegen elkaar.’

 in In de media

Voor online kunsttijdschrift Mister Motley bezocht kunstenaar Sifra Coulet vier tentoonstellingen met een gezel. Ik ging mee naar de tentoonstelling The Porselein Body van Lisa Konno in Museum JAN in Amstelveen.

MISTER MOTLEY

In Museum JAN is het werk van kunstenaar en modeontwerper Lisa Konno te zien. Konno’s draagbare stukken houden het midden tussen de traditioneel Japanse kimono en oud-Nederlandse klederdracht, en reflecteren op zowel Japanse als Nederlandse schoonheidsidealen. Sifra Coulet bezoekt de tentoonstelling met filosoof Carolien van Welij. ‘Hoe mooi het allemaal is, verzuchten we tegen elkaar.’

Een fragment uit het artikel:

Hoe mooi het allemaal is, verzuchten we tegen elkaar. Het is werk met frivole precisie. Het is kleurrijk, maar niet direct uitbundig te noemen, keurig afgewerkt, maar nergens verkrampt of stijfjes. We genieten van de zorgvuldige details. Carolien heeft een voorliefde voor minutieus kijken en luisteren. Dit komt ook in haar diverse werkzaamheden als filosoof terug. In 2023 komt Carolien’s tweede boek Wat denken doet uit. Het is een bundeling van haar interviews met schrijvers, wetenschappers, kunstenaars en andere denkers, over het moment waarop filosofie hun leven veranderde. Tijdens deze gesprekken ontrafelt Carolien de verregaande betekenis van dat moment voor de geïnterviewden.

Als ik Carolien vraag naar welke filosoof grote impact op haar heeft gehad, vertelt ze me over Patricia de Martelaere (1957-2009); hoogleraar filosofie in Brussel en Leuven en schrijfster. Carolien geeft aan dat ze grote waardering heeft voor haar werk, als pogingen om grote filosofische thema’s behapbaar te maken. Dat doet ze met een bepaalde humor, waardoor ze het denken over zware onderwerpen als de dood en rouw, een zekere lichtheid mee weet te geven.

Lees het volledige artikel van Sifra Coulet via Mister Motley.

Aanbevolen Berichten