Filosofie Magazine – Lucky Fonz III over Wouter Kusters: ‘Mijn waanzin is niet iets om bang van te zijn’

 in Het Moment - hoe filosofie je leven verandert

Voor mijn rubriek ‘Het Moment’ in Filosofie Magazine sprak ik met singer-songwriter Lucky Fonz III. Deze maand verschijnt zijn single ‘Ik ben een sukkel’. Op de B-kant staat het nummer ‘Episode’, een verslag van een psychose.

HET MOMENT

‘Het was op het Brainwash-festival in De Brakke Grond in Amsterdam. Filosoof en taalkundige Wouter Kusters was aan het woord. Nog nooit had ik iemand op zo’n manier over waanzin horen spreken. Dit was niet iemand die een theorie had over hoe je de waanzin moet genezen, of waar die vandaan komt. Dit was iemand die met respect en waardering over de waanzin sprak – op een intelligente manier, niet op een brute anti-psychiatrische manier.

Een depressie of een psychotische episode is een traumatische ervaring. Maar als je geen last meer hebt van de symptomen zit je met de onmogelijkheid om je eigen ervaring te duiden. Wat is er gebeurd? En wat zegt dat? Dat is een extra trauma. Ik heb lang niet goed begrepen wat mij is overkomen.’

Verder lezen? Zie het juninummer van Filosofie Magazine.

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, juni 2021. Fotografie: Maarten Noordijk.

Aanbevolen Berichten

reactie plaatsen