Levenskunst – Patricia de Martelaere: ‘Wonen is geen kunst maar een sleur’

 in Levenskunst

‘Wonen is geen kunst maar een sleur,’ stelt Patricia de Martelaere. Dit citaat koos ik voor de Levenskunst-kalender 2021.

Wonen is een sleur

‘Thuis is de plaats waar de verveling een kans krijgt, het is de plaats waar niets meer te zien is, niets meer te doen, niets meer te voelen,’ schrijft Patricia de Martelaere in haar essay Thuis. Een plaats om beu te worden.

Verhuizen is even een oplossing: in je nieuwe huis is er nog geen routine; ‘alles is opnieuw voor het eerst.’ Maar ook dat nieuwe huis zal een ‘thuis’ worden. En ‘thuiskomen’ betekent: ‘verstrooid de wang zoenen van iemand wiens kleding en humeur je volledig ontgaan, en mompelend en knikkend genieten van het grote genoegen om niet meer echt naar iemand te moeten luisteren.’

De oplossing moeten we niet zoeken in het vermijden van de sleur en verveling. Volgens De Martelaere kan de verveling ‘als een speciaal soort “kunst” worden beschouwd.’ En dat levert een nieuwe vraag op: hoe kun je je bekwamen in de kunst van het vervelen?

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten