Filosofie Magazine – Hélène Gelèns: ‘Woolf laat zien dat je steeds een ander mens bent’

 in Boek Wat denken doet

Voor mijn rubriek ‘Het Moment’ sprak ik filosoof, schrijver en dichter Hélène Gelèns.

HET MOMENT

‘Na mijn studie filosofie wist ik wat ik wilde doen met mijn leven: verder in de filosofie en poëzie schrijven. Filosofie en poëzie waren voor mij strikt gescheiden; in mijn ogen vereisten ze elk een heel andere schrijfhouding. Ik was iemand met sterke overtuigingen. Zo wist ik ook zeker dat ik niet zou trouwen en geen kinderen zou krijgen.

Rond mijn dertigste las ik The ­Waves (1931) van Virginia Woolf. Daarin zijn zes personages aan het woord in monologen. Via die zes stemmen volg je de levensloop van een groep vrienden tot ze een jaar of vijftig zijn: hoe ze elkaar als kind leren kennen, opgroeien, verliefd worden en op allerlei manieren met elkaar botsen. De meerstemmigheid van deze roman fascineerde me. Eén passage raakte me in het bijzonder. Daarin overdenkt Bernhard – Woolfs alter ego – de meerduidigheid van zijn karakter: “Wie van al die mensen ben ik? Het hangt voor een groot deel van de kamer af. Er zijn vele kamers – vele Bernhards.”

Het idee in elke kamer een ander mens te zijn stond me destijds helemaal niet aan. Ik zag mezelf als één vast persoon: ik moest overal hetzelfde zijn – eerlijk en trouw aan mezelf. Door Woolf ging ik inzien dat zelfs als anderen je zien op een manier waarop je jezelf graag ziet, je je tekortgedaan kunt voelen. Ik moest toegeven dat ook ik steeds “iets verschillends” ben.

Nadat ik Woolf had gelezen werd ik me bewust van de meerstemmigheid in mezelf en in mijn denken. Als ik poëzie schreef, gaf ik me al over aan een schrijfhouding waarbij je van tevoren niet weet waar je uitkomt. Het bracht ontspanning om die meerstemmigheid nog meer toe te laten. Ik begon in te zien dat ik filosofie en poëzie niet hoef te scheiden: in mijn poëzie zit nu eenmaal filosofie.’

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, september 2022. Fotografie: Maarten Noordijk.

Aanbevolen Berichten