Levenskunst – Patricia de Martelaere: ‘Wie zoekt, vindt nooit’

 in Levenskunst

‘Door te zoeken kijken we over alles heen, en zien we niet wat er is, schrijft Patricia de Martelaere. Dit citaat selecteerde ik voor de Levenskunst-kalender 2021.

Wie zoekt, vindt nooit

In een van haar ‘Voorgeschreven variaties’ verwijst de Vlaamse filosoof Patricia de Martelaere (1957-2009) naar een verhaal van Edgar Allen Poe over een gestolen brief. Die brief is een liefdesbrief waarmee een bestolene gechanteerd wordt. Een politie-inspecteur krijgt een enorme beloning krijgen als hij de brief weet terug te vinden.

Wekenlang zoekt de man op alle mogelijke plekken: ‘achter het behangpapier, in losgeschroefde tafelpoten, in lederen boekenkaften, onder de planken van het parket’.

Wat blijkt? De brief zat al die tijd in het bovenste vakje van een briefhanger aan de muur, open en bloot, voor iedereen zichtbaar. Oftewel: ‘Op de meest evidente van alle plaatsen, en daardoor onvindbaar voor wie zoekt naar iets dat verstopt is.’ Iets om bij stil te staan als je weer iets zoekt.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

 

‘Wie zoekt, vindt nooit.’

Aanbevolen Berichten