Levenskunst – Simone de Beauvoir over het veroveren van de zin van het bestaan

 in Levenskunst

‘Men kan niet zonder meer zeggen dat ons leven op aarde al dan niet van belang is, want het hangt van ons af of we het belangrijk weten te maken,’ schrijft Simone de Beauvoir. Ik selecteerde dit citaat voor de Levenskunst-kalender van Filosofie Magazine.

Het menselijk bestaan is dubbelzinnig

Heeft het leven zin? In Pleidooi voor een moraal der dubbelzinnigheid (1947) schrijft Simone de Beauvoir dat de zin van het bestaan nooit vaststaat, maar dat die ‘voortdurend veroverd moet worden’. Het menselijk bestaan is dubbelzinnig. En die dubbelzinnigheid moeten we niet ontkennen, verhullen of proberen op te heffen. We moeten leren omgaan met die onzekerheid. Dat betekent dat we de verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze vrijheid.

De Beauvoir ontkent niet dat omstandigheden in je leven een rol spelen, maar benadrukt dat je altijd de keuze hebt hoe je ermee omgaat. Aan die keuze kun je je niet onttrekken. Het ergste wat je in haar ogen kunt doen, is je verschuilen achter smoesjes: ‘Ik kan niet anders’, ‘het is de schuld van mijn ouders’, ‘het zit in mijn genen’ of ‘het ligt aan de maatschappij’. Vrijheid is een opdracht: je moet vrij willen zijn.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten