Levenskunst – Susan Sontag over het bijhouden van een daghoek

 in Levenskunst

‘Het is niet alleen zo dat ik me in het dagboek met meer openheid uitdruk dan ik tegenover een willekeurige persoon zou kunnen; ik geef mezelf ook vorm,’ schrijft Susan Sontag. Dit citaat selecteerde ik voor de Levenskunst-kalender 2021.

Schrijver van je eigen levensverhaal

Waarom zou je een dagboek bijhouden? Om jezelf te leren kennen? Om even stil te staan en niet overgeleverd te zijn aan de waan van de dag? Of om onbekommerd te klagen?

Susan Sontag (1933-2004) wijst erop dat een dagboek niet alleen een ‘vertrouweling die doof, dom en analfabeet’ is, maar dat het bijhouden van een dagboek ook een manier is om jezelf vorm te geven. Door een dagboek te schrijven word je de schrijver van je eigen levensverhaal.

Sontag pakte die vormgeving van zichzelf ook op expliciete wijze aan. Haar dagboeken staan vol met lijstjes om zichzelf te verbeteren. Ze is streng voor haarzelf: ‘Niet zoveel glimlachen, rechtop zitten.’ En: ‘Bedenken waarom ik in de bioscoop op mijn nagels bijt.’

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten