Levenskunst – Simone Weil over de ontwortelde mens

 in Levenskunst

‘Elk mens heeft meerdere wortels nodig,’ schrijft Simone Weil. Dit citaat selecteerde ik voor de Levenskunst-kalender 2021.

Mensen hebben wortels nodig

Net als planten hebben mensen wortels nodig, schrijft de Franse filosoof Simone Weil (1909-1943) in haar werk L’Enracinement, de verworteling. Weil stelt dat de moderne mens ‘ontworteld’ is.

Dat is niet alleen het gevolg van de oorlog, maar ook van de verloren banden met traditionele leefgemeenschappen en de toenemende macht van geld. In de woorden van Weil: ‘Het geld vernietigt wortels overal waar het binnendringt, door elke beweegreden te vervangen door winstbejag.’

Om wortels weer terug te vinden pleit ze niet voor een terugkeer naar tradities, maar voor een nieuwe houding ten opzichte van lichamelijke arbeid: ‘Het is gemakkelijk om de plaats te bepalen die de lichamelijke arbeid in een goed geordend sociaal leven moet innemen. Hij moet er het spirituele centrum van zijn.’

Deze gedachte kan helpen fysieke arbeid meer te waarderen: van het opruimen van zwerfafval, tot het schoonmaken van je huis.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

 

Aanbevolen Berichten