Susan Sontag over onwetendheid

 in Levenskunst

Bedenk steeds: mijn onwetendheid is níét charmant,’ schrijft Susan Sontag in haar dagboek. Daarna volgt een opsomming van voorbeelden: ‘Het is beter de namen van bloemen te kennen dan als een meisje te bekennen dat ik niets van de natuur weet.’ En: ‘Het is beter een goed richtingsgevoel te hebben dan te vertellen hoe ik verdwaal.’

Bedenk steeds: mijn onwetendheid is niet charmant

‘Ik moet nog zo veel boeken, toneelstukken en verhalen lezen,’ schrijft de vijftienjarige Susan Sontag in haar dagboek. En daarna volgt een lijst met honderden titels. Die honger naar literatuur, naar kennis, naar denken en naar leven proef je op alle bladzijden van de dagboeken die Sontag haar leven lang bijhield.

Op 14 juli 1958 spreekt ze zichzelf toe dat het beter is goed geïnformeerd te zijn dan naïef. Zij heeft het dan niet zozeer over grote onderwerpen als filosofie en kunst, maar over de namen van bloemen kennen, of richtingsgevoel hebben. Heb je de neiging om met enige trots te zeggen dat je altijd verdwaalt of niets van de natuur weet? Sontag laat zien dat zulke bekentenissen gelijk zijn aan opschepperij. Maar, zo spreekt ze zichzelf toe, ‘in dezen is er voor mij niets om over op te scheppen.’

Meer lezen over Sontag? Voor filosofie.nl schreef ik een inleiding over haar. En lees Het Moment met mijn interview met Bregje Hofstede.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten