Simone de Beauvoir – over de fundamentele dubbelzinnigheid van ons bestaan

 in Levenskunst

Laten we trachten de fundamentele dubbelzinnigheid van ons bestaan bewust te aanvaarden,’ stelt Simone de Beauvoir. Dit citaat uit Pleidooi voor een moraal der dubbelzinnigheid selecteerde ik voor de filosofiescheurkalender Even stilstaan.

Je moet zelf iets van je leven maken

We zijn vrij in ons bewustzijn en tegelijkertijd gebonden aan een lichaam, we zijn nietig én uniek, het leven heeft geen zin en toch moeten we het zin geven. De menselijke conditie is dubbelzinnig, stelt Simone de Beauvoir, en die dubbelzinnigheid moeten we niet proberen op te heffen. We moeten daarentegen leren om te gaan met die onrust en onzekerheid. Ook al beseffen we dat er allerlei omstandigheden een rol in ons leven spelen – je jeugd, je omgeving – toch zijn wij vrij.

Je moet je leven zelf vormgeven. En dat doe je niet alleen voor jezelf, maar samen met en voor anderen. Als je die verantwoordelijkheid uit de weg loopt, ben je volgens De Beauvoir ’te kwader trouw’. Accepteer dus van jezelf geen smoesjes, geef niet de schuld aan je ouders of de maatschappij: vrijheid is een opdracht. Je moet zelf iets van je leven maken.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten