HET MOMENT – Corneel van Rijn over Wendell Berry: ‘Filosofie en het boeren waren voor mij gescheiden werelden’

 in Boek Wat denken doet

Voor mijn rubriek ‘Het Moment’ in Filosofie Magazine interviewde ik filosoof en boer Corneel van Rijn.

HET MOMENT

‘Als je kiest voor het boerenleven, kies je voor een stap tegen de stroom in. De maatschappij staat ver van het boerenbestaan, en ik heb een totaal andere visie op landbouw dan de meeste andere boeren. Dat is rather lonely out there. Ik voelde me gesteund door Wendell Berry, een Amerikaanse boer en filosoof, dichter en romanschrijver.

Ik was 23 toen ik filosofie ging studeren. Pas later heb ik besloten samen met mijn broer de boerderij over te nemen. Filosofie en het boeren waren voor mij gescheiden werelden. In de collegebanken zat ik met mijn hoofd in de wolken, hier op het land met mijn voeten in de aarde. Wendell Berry liet mij zien hoe je filosofie en het boeren kunt verenigen door nadenkend te boeren.

Met nadenkend boeren bedoel ik stilstaan bij de keuzes die je maakt: rekening houden met de ecologie, niet meegaan in de zucht naar het mateloze, maar oog houden voor de juiste maat. En: meer de natuur haar gang laten gaan en recht doen aan de plek waar je vandaan komt. Ik had allemaal eigen ideeën die ik op de boerderij wilde uitvoeren. In het essay “Let the Farm Judge” liet Berry mij inzien dat je niet je boerderij moet veranderen naar je idee, maar je plannen moet aanpassen aan de boerderij.

Ik ben me bewuster geworden van de bijzondere positie waarin ik me bevind. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om veertig koeien te melken en een grote moestuin te draaien op een boerderij die al zes generaties in de familie is. Daar ben ik dankbaar voor.’

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, oktober 2016. Fotografie: Merlijn Doomernik.

Aanbevolen Berichten
Filosofie Magazine Het Moment Merlijn DoomernikMerlijn Doomernik