HET MOMENT – Moes Wagenaar over Albert Camus: ‘Het lezen van De mythe van Sisyphus was een ervaring’

 in Boek Wat denken doet

‘Vanaf dat moment werd ik streng,’ zei Moes Wagenaar toen ik haar interviewde voor de rubriek ‘Het Moment’ van Filosofie Magazine. Streng – het is een woord dat ze vaker gebruikte tijdens het gesprek. Een woord met een dubbelzinnige betekenis: want de strengheid die ze bedoelt, is een een vorm van streng-zijn die juist de nadruk legt op de vrijheid die je hebt.

HET MOMENT

‘Het lezen van De mythe van Sisyphus van Camus was een ervaring. Twee dagen voelde ik wat het betekent als het leven geen zin heeft. Die twee nachten sliep ik slecht. De grote vragen kwamen op mij af: Hoe groot is het heelal? Hoe nietig zijn wij? En hoe betekenisloos is alles? Zonder zin ben ik volledig teruggeworpen op mijzelf. Dan kan ik zelfmoord plegen, of ik kan doen wat ik zelf graag wil. Ik was 21. Toen heb ik besloten dat ik mijn leven mooi wil invullen. Doodgaan kan altijd nog.

Vanaf dat moment werd ik streng. Ik ging me nog strikter aan mijn eigen leefregels houden: niet laks of onverschillig zijn. Niet klakkeloos regels van anderen opvolgen. Altijd alles zelf afwegen. En het principe “wederkerigheid” werd belangrijker. Je bent samen op de wereld. Kies dus iets waar jij blij van wordt én waar de wereld blij van wordt.

Hoe streng ik in mijn levenskunst ben, werd pas concreet voor mij toen vorig jaar onze pleegdochter bij ons kwam wonen. Ze zei in het begin: “Zeg maar gewoon wat ik moet doen.” Ik leg haar op dat ze moet proberen een goed mens te zijn, maar wat dat is – daar moet ze zélf over nadenken. En ze moet zelf achter haar beslissingen staan. De vele gesprekken met haar laten me zien dat ik op een gekke manier regels stel: ik verplicht iemand alles zelf te doorvoelen, eerlijk te zijn en iets van het leven te maken. Gelukkig is ze daar ontvankelijk voor. Daarom mocht ze hier ook komen wonen.’

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, september 2016. Fotografie: Merlijn Doomernik.

Aanbevolen Berichten