Levenskunst – De Beauvoir over de dood

 in Levenskunst

‘Er bestaat geen natuurlijke dood’, schrijft filosoof Simone de Beauvoir in Een zachte dood. Ik selecteerde dit citaat voor de scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine.

Dood gaan we allemaal, maar dat maakt de dood niet tot iets natuurlijks. In de autobiografische novelle Een zachte doodbeschrijft Simone de Beauvoir het ziekbed van haar moeder: het ziekenhuis, het lijden en haar dood. De Beauvoir geeft toe dat ze vroeger weinig begrip op kon brengen voor mensen van boven de vijftig die rouwden om de dood van een ouder. Iemand van tachtig is toch oud genoeg om dood te gaan? Je weet toch dat dat gaat gebeuren?

Maar zo is het niet, weet De Beauvoir sinds de dood van haar moeder. ‘Je gaat niet dood omdat je bent geboren, of omdat je hebt geleefd, of van ouderdom, je gaat aan iets dood’, schrijft ze in het laatste hoofdstuk.  De dood is voor iemand altijd ‘een ongehoorde daad van geweld’, zelfs als die persoon weet dat die gaat sterven en niet protesteert.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten