IK STUDEER FILOSOFIE – ‘Door mijn bewogen jeugd heb ik altijd veel nagedacht.’

 in Filosofie Magazine

‘Door mijn bewogen jeugd heb ik altijd veel nagedacht.’ Voor Filosofie Magazine sprak ik vrachtwagenchauffeur Rik Driessen. Hij begon op de mavo en ging uiteindelijk filosofie studeren.

 

Wat was de aanleiding om filosofie te gaan studeren?

‘Pas een paar jaar geleden wilde ik gaan studeren. Omdat ik vroeger zelf geen lieverdje ben geweest, besloot ik de hbo-opleiding Social Work te volgen. Met mijn mavodiploma werd ik toegelaten. Daar kreeg ik het vak ethiek. Dat vond ik geweldig. Na anderhalf jaar besloot ik over te stappen naar de universiteit.’

Wat verwachtte je van de studie?

‘Door mijn bewogen jeugd heb ik altijd veel nagedacht. Op het hbo lazen we een tekst van Paul van Tongeren over tolerantie. De manier waarop hij de begrippen ontleedde, vond ik zo bewonderenswaardig. Toen herkende ik mijn aanleg voor denken, maar ik zag ook dat ik er nog geen sturing aan kon geven. Dat wilde ik leren.’

Wat denk je aan je studie te hebben?

‘Ik heb geleerd zaken afstandelijker te bekijken. Vroeger heb ik op Wilders gestemd, nu zou ik dat nooit meer doen. Na mijn studie wil ik leraar worden. Met mijn levenservaring kan ik jongeren een dienst bewijzen.’

RIK DRIESSEN (32) is vrachtwagenchauffeur en volgt de bacheloropleiding Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, september 2013. Fotografie: Merlijn Doomernik

Voor de rubriek ‘Ik studeer filosofie’ interviewde ik maandelijks een student filosofie die de studie combineerde met een ander beroep. Meer voorbeelden? Lees hier bijvoorbeeld over de rietdekker en de veteraan. 

Nu schrijf ik voor Filosofie Magazine de rubriek ‘Het Moment’: persoonlijke portretten met filosofische inslag. Lees hier meer interviews.

Aanbevolen Berichten
Filosofie Magazine Ik studeer filosofie Merlijn Doomernik