IK STUDEER FILOSOFIE – ‘Filosoferen is voor mij niet vrijblijvend’

 in Filosofie Magazine

‘Ik had altijd grote moeite om mijn gedachten onder woorden te brengen.’ Voor Filosofie Magazine interviewde ik David Miedema, internationaal schaakmeester en student filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wat was de aanleiding om filosofie te gaan studeren?

‘Na mijn examen heb ik een jaar alleen maar geschaakt. Ik dacht eerst aan natuurkunde, maar ik stelde al te veel levensvragen. Ik wilde weten hoe de wereld in elkaar zit. Op de website van de studie filosofie stond de paradox “Negeer deze boodschap”. Toen wist ik: dit is leuk.’

Wat verwachtte je van de studie?

‘Ik had altijd grote moeite om mijn gedachten onder woorden te brengen. Bij schaken is dat ook niet nodig: het eindresultaat van het denken is slechts het verplaatsen van een stuk. Bij filosofie leer je een essay te schrijven over waarom je dat stuk zou verplaatsen.’

Wat denk je aan je studie te hebben?

‘Als schaker word je gedwongen keuzes te maken. Elke zet is er één. Door deze achtergrond is filosoferen voor mij niet vrijblijvend, maar pas ik het altijd toe. Ik wil adviseren op het gebied van duurzaamheid. Om te kunnen lobbyen moet je goede argumenten bedenken, en dat kun je als filosoof natuurlijk perfect.’

DAVID MIEDEMA (23) is internationaal schaakmeester en volgt de bacheloropleiding filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, juni 2013. Fotografie: Merlijn Doomernik.

Voor de rubriek ‘Ik studeer filosofie’ interviewde ik maandelijks een student filosofie die de studie combineerde met een ander beroep. Meer voorbeelden? Lees hier bijvoorbeeld over de rietdekker en de veteraan.

Nu schrijf ik voor Filosofie Magazine de rubriek ‘Het Moment’: persoonlijke portretten met filosofische inslag. Lees hier meer interviews.

Aanbevolen Berichten