Susan Neiman over volwassen worden

 in Levenskunst

‘Volwassen worden is eerder een kwestie van moed dan van kennis,’ schrijft de Amerikaanse filosoof Susan Neiman in Waarom zou je volwassen worden? Voor de scheurkalender Even stilstaan met levenswijsheden uit de filosofie selecteerde ik dit citaat.

Koester je idealen

Cynisme is een vorm van luiheid, zegt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman. Als kind heb je dromen en idealen, als puber kom je erachter dat je die niet allemaal zult verwezenlijken. Het besef dat de wereld niet is zoals die zou moeten zijn, kan leiden tot cynisme: het idee dat het toch allemaal geen zin heeft. Om volwassen te kunnen worden mag je niet achterover leunen in zo’n houding. Ook al besef je dat je niet al je idealen zult verwezenlijken, toch mag je ze niet opgeven.

Dus is er een moment waarop je verontwaardigd bent over een onrechtvaardige situatie? Wuif dit gevoel bij jezelf dan niet weg als kinderlijke naïviteit. Koester die verontwaardiging, koester je hoop en je idealen en handel ernaar – dat is volwassen worden. En daar is moed voor nodig, een leven lang. Volwassen worden is volgens Neiman iets dat nooit ophoudt; het is een ideaal om naar streven.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten