Levenskunst – Patricia de Martelaere over geluk

 in Levenskunst

‘Misschien is dat geluk: verlangen wat je al hebt, alsof je het nog niet had’ schrijft schrijver en filosoof Patricia de Martelaere in haar essaybundel Verrassingen (1997). Voor de scheurkalender Even Stilstaan van Filosofie Magazine selecteerde ik dit citaat.

Verlangen

Het menselijk verlangen is oneindig. Zodra een verlangen vervuld is, ontstaat er meteen weer een nieuwe wens. Filosoof en schrijver Patricia de Martelaere vergelijkt dat verschuivende verlangen met de horizon waar je alleen naar kunt kijken en nooit echt kunt zijn. Het verlangen kan zich alleen richten op wat je niet hebt, zou je denken. Toch zijn er ‘vreemde toestanden, zeldzame momenten, waarop het verlangen zich richt op iets dat in feite wordt bezeten, en zelfs volkomen, meer dan ooit bezeten.’

De Martelaere bedoelt niet het gevoel van tevredenheid waarbij je verlangen samenvalt met wat je al hebt. Het gaat om het verlangen naar iets wat je hebt ‘alsof je het nog niet had’ dat gepaard gaat met ‘met de hevigheid van het tekort en de vreugde van het bezit tegelijk.’ Misschien heeft De Martelaere hier wel de kern van geluksmomenten gevonden. Dat zijn niet de momenten die je op kunt zoeken, maar die je overkomen.

Meer lezen over Patricia de Martelaere? Voor filosofie.nl schreef ik een inleiding over haar. In Theater De Roode Bioscoop gaf ik een ode aan haar column ‘Moet men krabben waar het jeukt?’ Voor ‘Het Moment’ interviewde ik beeldend kunstenaar en filosoof Iris van der Graaf over De Martelaere.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten