Persoonlijke leermeesters: levensles van Marcus Aurelius

 in Levenskunst

‘Wanneer je jezelf wilt opvrolijken, denk dan aan de goede eigenschappen van de mensen uit je omgeving,’ schrijft Marcus Aurelius. Dit is een van de levenslessen van de keizer-filosoof in zijn Persoonlijke notities. Voor de scheurkalender Even Stilstaan selecteerde ik dit citaat: een praktische leefregel die makkelijk uit te voeren is, en die Aurelius zelf toepaste in het eerste hoofdstuk van zijn boek.

Persoonlijke leermeesters

Keizer-filosoof Marcus Aurelius begint zijn Persoonlijke notities met een opsomming van de mensen van wie hij iets geleerd heeft. Bijvoorbeeld van zijn grootvader: ‘hoffelijkheid en een gelijkmatig humeur’. En van Alexander de Platonicus: dat je niet zonder goede reden tegen iemand zegt ‘ik heb geen tijd.’

In Boek zes komt hij met het advies om aan de goede eigenschappen te denken van mensen om je heen om jezelf op te vrolijken.Het is een mooie aansporing om zelf zo’n lijstje van persoonlijke leermeesters te maken. Van familieleden, onderwijzers en vrienden tot schrijvers, kunstenaars en filosofen. Deze praktische leefregel komt voort uit Aurelius’ ideeën over saamhorigheid.

Volgens zijn stoïcijnse filosofie hebben we allemaal een klein stukje van het goddelijke in ons: zo zijn we met elkaar verbonden. We zijn er voor elkaar om samen te werken voor harmonie in de gemeenschap. Grenzen spelen daarbij geen rol: wij zijn allen wereldburgers van de kosmos.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten