Levensles van Montaigne: leer met jezelf te praten

 in Levenskunst

De Essays van Montaigne staan vol met levenslessen. Voor de scheurkalender Even Stilstaan selecteerde ik dit citaat: ‘Je moet er niet langer naar streven dat de wereld over je praat, maar leren met jezelf te praten.’

Oefen het gesprek met jezelf

Volgens Montaigne zul je ‘vrijer en blijmoediger’ leven als je de eenzaamheid opzoekt. Deze filosoof roept de lezer op om ‘een achterkamer’ voor jezelf te houden. Daar kun je je werkelijk vrij maken. En daar moet je dagelijks het gesprek met jezelf aangaan. Om de eenzaamheid te vinden hoef je niet letterlijk alleen te zijn, het kan ook ‘in de stad en aan het hof van de koning.’ Het gaat erom dat je tot jezelf kunt inkeren, dat je jezelf gezelschap kunt houden, dat er nog iets van je over is als je je dierbaren zou kwijtraken.

Aan degenen die zich na een werkend leven terugtrekken, geeft Montaigne het advies jezelf goed voor te bereiden: ‘Je kunt net zo goed falen in de eenzaamheid als in de gemeenschap.’ Oefen dus het gesprek met jezelf, zit er niet mee dat de wereld niet over je praat.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten