Levenskunst – Tolstoj over de zin van het leven

 in Levenskunst

Lev Tolstoj: ‘Bij mijn zoektocht naar antwoorden op de levensvraag had ik precies hetzelfde gevoel als iemand die in een enorm bos is verdwaald’

‘Waarom moet ik leven? Waarom moet ik iets willen, waarom moet ik iets doen?’ Deze vragen lijken op het eerste gezicht ‘zo dom, eenvoudig, kinderlijk’, aldus Tolstoj in Mijn biecht. Maar toen hij probeerde antwoorden te formuleren, zag hij in dat het de belangrijkste en diepste vragen van het leven waren. De vraag naar de zin van het bestaan is voor Tolstoj geen theoretische kwestie. Hij bevindt zich in een existentiële crisis en het is van levensbelang dat hij een antwoord vindt.

Zijn zoektocht vergelijkt hij met het gevoel van verdwaald zijn in een bos. Soms komt hij op een open plek, klimt in een boom en ziet de grenzeloze uitgestrektheid. Even lijkt er een antwoord te zijn. Tevergeefs. Dan loopt hij weer terug het donkere bos in. Mijn biechtnoemt hij ‘de biografie van mijn ziel’. En zo leest het ook: een persoonlijk en eerlijk verslag van zijn inzinking en zoektocht.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten