Levenskunst – Hannah Arendt over relaties

 in Levenskunst

Voor de scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine selecteerde ik dit citaat van filosoof Hannah Arendt uit haar lofrede aan Karl Jaspers.

Hannah Arendt: ‘Als twee mensen in hun relatie niet bezwijken voor de illusie één te zijn, kan een nieuwe wereld in hun midden geboren worden’

Hannah Arendt maakt onderscheid tussen het publieke en private domein. Het publieke domein is het domein waarin we spreken en handelen. Daar laten we onze stem horen en openbaren we wie we zijn. Het privédomein is een schuilplaats. In welk domein speelt een liefdesrelatie zich af?

In een lofrede aan filosoof Karl Jaspers laat Arendt zien hoe een liefdesrelatie meer kan zijn dan een privézaak. Voorwaarde is dat twee mensen niet bezwijken voor de illusie één te zijn. Dan kan er een miniatuurwereld ontstaan waarin je je vermogens beoefent, zoals dialogen voeren, nauwkeurig luisteren, geduld opbrengen om bij een onderwerp stil te staan en bespreekbaar maken wat anders verzwegen wordt. Volgens Arendt kon Jaspers dat als geen ander. Al sprekend en luisterend slaagde hij  erin ‘om alles te veranderen, te verruimen, te verscherpen of te verhelderen.’ Zo is een liefdesrelatie een oefenplaats voor het handelen in het publieke domein.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen.

Aanbevolen Berichten