Levenskunst – Pascal Chabot over burn-out en aanpassingsdwang

 in Levenskunst

‘Aanpassing omwille van de aanpassing is iets absurds,’ stelt Pascal Chabot. k selecteerde dit citaat voor de Levenskunst-kalender van Filosofie Magazine.

Aanpassingsdwang

‘Flexibiliteit’, ‘korte lijntjes houden’, ‘bereikbaar blijven’ en ‘beschikbaarheid’ – op de werkvloer worden dit soort begrippen vaak gepresenteerd als nieuwe waarden, schrijft de Belgische filosoof Pascal Chabot. In Filosofie van de burn-out (2008) wijst hij op de misleiding van dit soort woorden: ‘Die termen zijn in feite vermomde orders, omgedoopte dwang.’

Burn-out is een risico voor mensen die zich te veel aanpassen. Aanpassing is nuttig, maar kan nooit een doel op zichzelf zijn. ‘De perfecte aanpassing levert uiteindelijk niets anders op dan frustratie,’ aldus Chabot. Dus spreekt een leidinggevende over de waarde van ‘positieve stress’ om een onmogelijke berg werk te verbloemen? Bescherm jezelf tegen aanpassingsdwang.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

 

Aanbevolen Berichten