Levenskunst – Lou Salomé geeft een aansporing je leven zelf vorm te geven

 in Levenskunst

Voor de scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine koos ik dit citaat van Lou Salomé uit haar autobiografie Terugblik op mijn leven.

Lou Salomé: ‘We zullen wel zien of de zogenaamd “absolute grenzen” geen onschuldige krijtstrepen blijken te zijn.’

Schrijver, filosoof en psychoanalyticus Lou Salomé (1861-1937) droomde als eenentwintigjarige van ‘een aangename werkkamer, vol met boeken en bloemen, met aan weerszijden slaapkamers.’ Samen met Friedrich Nietzsche en de Duitse filosoof Paul Rée wilde ze een woon- en studiegemeenschap vormen. De plannen van deze drie-eenheid stuitten op verzet.

In een brief aan haar vroegere privéleraar en opvoeder zet Salomé haar levensvisie uiteen. Ze wil haar eigen leven inrichten, geen voorbeelden volgen, geen principe vertegenwoordigen. Een groot deel van de zogenaamd absolute grenzen zijn misschien niet meer dan krijtstrepen die je weer kunt uitvegen. Salomé geeft een aansporing je leven zelf vorm te geven. We denken dat we te maken hebben met absolute grenzen: met wat hoort, met wat moet, met wat niet anders kan. Maar Salomé laat in haar leven en werk zien dat het anders kan. Het hoeft niet zoals het hoort, er zijn meer mogelijkheden.

Meer lezen over Lou Andreas-Salomé? Een korte inleiding schreef ik voor de website filosofie.nl, in Theater De Roode Bioscoop sprak ik over haar. En lees hier het interview met Dora Timmers voor wie Salomé een belangrijke rol in haar leven speelde.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten