Levenskunst – La Rochefoucauld over anderen doorzien

 in Levenskunst

‘We willen andere mensen graag doorzien, maar zelf niet graag doorzien worden’, schrijft François de la Rochefoucauld in een van zijn aforismen. Ik selecteerde dit citaat voor de Levenskunst-scheurkalender.

Bij andere mensen kan de oorzaak van problemen zo ontzettend helder lijken. Als je ziet dat iemand altijd de schuld bij anderen legt, of als iemand altijd bevestiging van anderen nodig heeft. ‘We willen andere mensen graag doorzien,’ schrijft filosoof La Rochefoucauld in een van zijn aforismen. En hij voegt daar meteen aan toe dat we zelf daarentegen niet graag doorzien worden.

Als wij zo makkelijk verkeerde patronen bij een ander zien, betekent dat dat onze eigen patronen net zo zichtbaar zijn voor anderen. La Rochefoucauld geeft geen tips om daarmee om te gaan. Hij zegt ook niet wat we anders moeten doen. In zijn Maximen houdt hij ons alleen een spiegel voor.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten