Levenskunst Kalender 2020

 in Levenskunst

Voor de derde keer schreef ik mee aan de Levenskunst kalender van Filosofie Magazine. De zoektocht naar inspirerende citaten is altijd een mooie aanleiding om boeken te (her)lezen. Voor deze editie las ik onder meer:

  • de brieven van Rosa Luxemburg – Prachtig! De brievenbundel is niet leverbaar, gelukkig vond ik een exemplaar in de bibliotheek van de UvA. Ik heb twee citaten van haar opgenomen, maar je zou een maand kunnen vullen met haar uitspraken. Voor filosofie.nl schreef ik voor het filosofenoverzicht een korte bijdrage over Luxemburg.
  • de essays van Patricia de Martelaere – Mijn favorieten! Een verlangen naar ontroostbaarheid, Verrassingen, Wereldvreemdheid en Taoïsme. Dit jaar heb ik ze weer allemaal (deels) herlezen.
  • Eenrichtingstraat van Walter Benjamin – Voor het interview met schrijver Daniël Rovers las ik dit intrigerende boek voor het eerst. Een aanrader!
  • De vreemdeling in onszelf van Julia Kristeva. Ik had al vaak óver haar gelezen, maar toen ik voor filosofie.nl een stukje over haar schreef ben ik eindelijk werk van haarzelf gaan lezen. Een citaat vond zijn weg naar de scheurkalender.
  • de essays van Montaigne – ook een boek om er eens in de zoveel tijd weer bij te pakken. Dit jaar een citaat uit ‘Over de wisselvalligheid van onze daden’ en  ‘Over kreupelen’.
  • ‘Against interpretation’ van Susan Sontag – al eerder selecteerde ik citaten uit haar dagboeken, essays en interviews. Deze keer terug naar het bekende, vroege essay van haar.
  • Inleiding tot de verwondering van Cornelis Verhoeven – de moderne klassieker die ik nu eindelijk gelezen heb.

En ook nog: Hannah Arendt, François de la Rochefoucauld, Ágnes Heller, Epicurus, Simone de Beauvoir, Iris Murdoch en Arthur Schopenhauer.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier bijdragen van mij uit eerdere edities.

 

Aanbevolen Berichten