Levenskunst – Epictetus: ‘Dat is vragen om moeilijkheden’

 in Levenskunst

‘Waarom toch dingen naar je toetrekken waar je niet verantwoordelijk voor bent? Dat is vragen om moeilijkheden!” zegt Epictetus. Voor de Levenskunstkalender 2021 selecteerde ik dit citaat.

Geen verantwoordelijkheid naar je toetrekken die je niet hebt

Je bezit, je aanzien, je gezondheid, je dood, je lichaam, je leven, je afkomst – er zijn zoveel zaken die buiten je macht liggen, zegt Epictetus. De antieke stoïcijnse filosoof schrijft dat de goden je wat betreft dit soort zaken van iedere verantwoordelijkheid hebben vrijgesteld.

Trek dus die verantwoordelijkheid niet naar je toe, benadrukt hij. De goden hebben je alleen verantwoordelijk gemaakt voor datgene wat binnen je macht is: de juiste omgang met je indrukken. Daar moet je je dus op richten.

Als je ontslagen wordt zonder iets verkeerd te hebben gedaan, plotseling naar het ziekenhuis moet, of je geliefde een ander heeft: het lot heb je niet in de hand, wél de manier waarop je ermee omgaat. Probeer je toch invloed te hebben op iets wat niet binnen je macht ligt, denk dan aan de woorden van Epictetus: ‘Dat is vragen om moeilijkheden.’

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

 

Aanbevolen Berichten