IK STUDEER FILOSOFIE – ‘Filosofie geeft meer bagage, die ik ook voor mijn strips gebruik’

 in Filosofie Magazine

Voor Filosofie Magazine sprak ik stripmaker Robert van Raffe over zijn studie filosofie.

Wat was de aanleiding om filosofie te gaan studeren?

‘Ik was altijd bezig met tekenen en ging naar de kunstacademie. Na jaren met mijn handen gewerkt te hebben, wilde ik weten hoe het is om een academische studie te doen. Op school las ik wel zelf filosofen. Vooral Nietzsche sprak me aan – die stijl, dat anti-christelijke en dat tegendraadse. Ik had toen niet zoveel behoefte om Kant te gaan lezen.’

Wat verwachtte je van de studie?

‘De studieadviseur waarschuwde dat je niet moet denken dat je de zin van het leven gaat vinden. Toch laat de studie je daar wel over nadenken. Als ik filosofie aan het lezen ben, heb ik het gevoel dat ik niks anders zou moeten doen. Het geeft me een gevoel van zin. Misschien is filosofie een seculiere vorm van zingeving.’

Wat denk je aan je studie te hebben?

‘Filosofie geeft meer bagage, die ik ook voor mijn strips gebruik. Je moet er wel voor oppassen dat je ideeën niet te letterlijk in de tekst stopt of uitlegt. Proust vergeleek een kunstwerk dat een theorie bevat met een voorwerp waar het prijskaartje nog aan hangt. In mijn graphic novel Zonder filter (2014) zitten wel wat van die prijskaartjes. ’

ROBERT VAN RAFFE (33) is striptekenaar, docent aan de Willem de Kooning Academie en studeert filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

 

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, januari 2016Fotograaf: Merlijn Doomernik.

Voor de rubriek ‘IK STUDEER FILOSOFIE’ interviewde ik maandelijks een student filosofie die de studie combineerde met een ander beroep. Meer voorbeelden? Lees hier bijvoorbeeld over de rietdekker en de veteraan.

Nu schrijf ik de rubriek ‘HET MOMENT’: persoonlijke portretten met filosofische inslag. Lees een paar voorbeelden van interviews hier.

Aanbevolen Berichten
Filosofie Magazine dec 2015 thema familieFilosofie Magazine Het Experiment Bas van der Schot