IK STUDEER FILOSOFIE – ‘Waarom is er iets en niet niets?’

 in Filosofie Magazine

‘De vraag “Wat is werkelijkheid?” speelt ook een rol in mijn shows.’ Voor Filosofie Magazine interviewde ik hypnotiseur en gedachtelezer Timon Krause over zijn studie filosofie.

Wat was de aanleiding om filosofie te gaan studeren?

‘Vanaf mijn twaalfde heb ik mijzelf de technieken van hypnose aangeleerd. Daarbij liep ik tegen vragen aan als: bestaat er een vrije wil als ik kan voorspellen wat iemand gaat doen? Die filosofische insteek vond ik altijd interessanter dan de psychologische. Toen ik begon met de parttime theateracademie, heb ik last minute besloten mij ook voor filosofie in te schrijven.’

Wat verwachtte je van de studie?

‘Filosofie zag ik – onterecht – als een relaxte studie erbij. Ik dacht dat we een beetje zouden gaan filosoferen met elkaar. Maar om een basis te bereiken moet je natuurlijk eerst veel lezen. Ontologie vind ik een mooi vak: waarom is er iets en niet niets? De vraag “Wat is werkelijkheid?” speelt ook een rol in mijn shows.’

Wat denk je aan je studie te hebben?

‘Filosofie heeft mij geleerd om bewust een denkproces aan te gaan en denkfouten te herkennen. Dat merk ik vooral bij het bouwen van een show. Dankzij de studie heb ik nu een duidelijker beeld gekregen van wat ik wil bereiken in mijn shows: ik wil een moment van magie creëren, een suspension of disbelief.’

TIMON KRAUSE (20) is gedachtelezer en hypnotiseur, volgt een theateropleiding aan de Paul van Vlietacademie in Den Haag en studeert filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

 

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, november 2015Fotograaf: Merlijn Doomernik.

Voor de rubriek ‘Ik studeer filosofie’ interviewde ik maandelijks een student filosofie die de studie combineerde met een ander beroep. Meer voorbeelden? Lees hier bijvoorbeeld over de rietdekker en de veteraan.

Nu schrijf ik voor Filosofie Magazine de rubriek ‘Het Moment’: persoonlijke portretten met filosofische inslag. Lees hier meer interviews.

Aanbevolen Berichten
Filosofie Magazine Ik studeer filosofie bioloog Carolien van WelijFilosofie Magazine dec 2015 thema familie