IK STUDEER FILOSOFIE – ‘Mag je regenwoud kappen om sojabonen te verbouwen?’

 in Filosofie Magazine

‘Vroeger wilde ik het liefst kluizenaar worden.’ Voor Filosofie Magazine interviewde ik bioloog Janneke Sindram over haar studie filosofie.

Wat was de aanleiding om filosofie te gaan studeren?

‘Vroeger wilde ik het liefst kluizenaar worden en één diersoort onderzoeken. Maar tijdens mijn studie biologie ging ik me afvragen: wat is de natuur zonder de mens? Ik had de mens altijd zoveel mogelijk genegeerd, maar ik ging inzien dat de mens niet weg te denken is uit de natuur, en andersom.’

Wat verwachtte je van de studie?

‘Binnen mijn master natuurfilosofie wil ik vragen onderzoeken als: is het erg dat er dier- en plantensoorten uitsterven? Mag je regenwoud kappen om sojabonen te verbouwen? Daarnaast is filosofie voor mij een spoedcursus in de wereld van de mens en cultuur. Door te reizen heb ik ontdekt dat cultuur net zo rijk en waardevol is als natuur.’

Wat denk je aan je studie te hebben?

‘Ontwikkelingen als klimaatverandering en het wereldvoedselprobleem roepen vragen op over de rol van de mens in het globale ecosysteem. Filosofie biedt voor mij als ecoloog een brug tussen de natuur en de mens. Bij botsende belangen tussen de natuur en de mens heb ik door filosofie meer respect gekregen voor de gevoelens van mensen.’

JANNEKE SINDRAM (25) is bioloog en natuurgids, en studeert filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, juli 2015. Fotografie: Merlijn Doomernik.

 

Voor de rubriek ‘Ik studeer filosofie’ interviewde ik maandelijks een student filosofie die de studie combineerde met een ander beroep. Meer voorbeelden? Lees hier bijvoorbeeld over de rietdekker en de veteraan.

Nu schrijf ik voor Filosofie Magazine de rubriek ‘Het Moment’: persoonlijke portretten met filosofische inslag.

 

Ik studeer filosofie - bioloog

 

Aanbevolen Berichten