GESPOT – ‘Voltaire dronk wel vijftig kopjes koffie per dag’

 in Filosofie Magazine

‘Voltaire dronk wel vijftig kopjes koffie per dag.’ Voor de rubriek Gespot in Filosofie Magazine vroeg ik Ria Schouten waarom haar café naar Voltaire is vernoemd.

Café Voltaire

Stoofstraat 6, ’s-Hertogenbosch

Vanwaar de naam?

Huidige eigenaar Ria Schouten: ‘Een leraar Frans heeft 28 jaar geleden deze koffie- en broodjeszaak  opgericht. Hij koos voor de naam Voltaire, omdat hij fan was van het werk en de stijl van Voltaire. Maar ook omdat het verhaal gaat dat Voltaire wel vijftig kopjes koffie per dag dronk.

Toen ik 18 jaar geleden het café overnam, heb ik bewust de naam gehouden. Ik vind het een mooie naam. En deze naam heeft een eigenwijze uitstraling. Voltaire is een statement. Hij was een eigenzinnig en recalcitrant persoon: hij is een paar keer het land uitgezet.

De volledige werken heb ik niet van Voltaire gelezen. Maar als er bijeenkomsten of vergaderingen hier zijn, probeer ik een passend citaat van hem erbij te vinden.

Opmerkelijk

Bij de oprichting is op de ruit met de hand een portret van Voltaire geschilderd. ‘Het is een beetje vervallen, de verf bladdert eraf, maar dat is juist wel mooi: dat je kunt zien dat dingen geleefd hebben.’

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, november 2013. Fotografie: Kick Smeets.

 

Café Voltaire
Aanbevolen Berichten
Filosofie Magazine Ik studeer filosofie Merlijn Doomernik