Hoe liefde te denken geeft – Historisch Profiel Iris Murdoch in Filosofie Magazine

 in Filosofie Magazine

Voor Filosofie Magazine schreef ik een Historisch Profiel van filosoof en schrijver Iris Murdoch.

Filosofie van de liefde

Filosoof en romancier Iris Murdoch onderzocht hoe je een goed mens kunt zijn. Haar ethiek draait niet alleen om handelingen of wilsbesluiten, maar ook om waarnemingen, gevoelens en gedachten. Liefde staat voor haar centraal.

Ik heb Jean-Paul Sartre ontmoet!’ schreef de 26-jarige Iris Murdoch (1919-1999) in 1945 aan een vriend. Op 24 oktober van dat jaar gaf Sartre in Brussel een lezing over het existentialisme – een paar dagen voor hij in Parijs zijn beroemde voordracht ‘Het existentialisme is een humanisme’ hield. Murdoch kreeg de kans hem na de lezing in Brussel te spreken. Ze zag hem de volgende dag weer ‘tijdens een eindeloze bijeenkomst in het café’. Murdoch bewonderde Sartres existentialistische filosofie over vrijheid en las alles van hem wat ze te pakken kon krijgen. ‘Die opwinding – ik kan me niets herinneren wat zo voelde sinds de dagen dat ik Keats & Shelley & Coleridge ontdekte toen ik nog heel jong was.’ Het belangrijkste gevolg van deze ontmoeting benoemde Murdoch later in een interview: ‘Ik begon mezelf op de een of andere manier als een filosoof te zien.’

Verder lezen? Zie het maartnummer van Filosofie Magazine.

Meer over Murdoch lezen? Een prachtige en heldere inleiding geeft Katrien Schaubroeck in Iris Murdoch. Een filosofie van de liefde.

Meer van Murdoch lezen? Een selectie. Filosofie: Over God en het Goede (2003, vert. Marije Altorf en Mariëtte Willemsen), Brieven: Living on Paper (2016). Roman: A Fairly Honourable Defeat (1970).

Aanbevolen Berichten