Stine Jensen: ‘Het was bevrijdend om te ervaren dat ik niet mijn gedachten ben’

 in Filosofie Magazine

Een reeks tegenslagen dreef filosoof Stine Jensen van de westerse naar de oosterse filosofie. Suzanne van den Eynden en ik interviewde haar voor Filosofie Magazine. Het interview is opgenomen in de Levenskunst special.

‘Mijn lichaam had aandacht nodig’

Wat doe je als je er met je hoofd letterlijk niet uit komt?

‘De cognitieve aanpak, denken en schrijven zoals ik gewend was, kon mij dit keer niet helpen. […] Mijn denken is altijd empirisch geweest en begon altijd bij zaken die mij opvielen: een schilderij, een film of een trend. Als twintiger vond ik de inzichten uit de filosofie enorm opwindend. Die gaven me heel veel energie. Foucault met zijn disciplinering, Wittgenstein met zijn taalspel. Elke nieuwe gedachte betekende meer kennis, meer ideeënrijkdom en meer autonomie. Maar nu deden rationele inzichten de hoofdpijn en rugpijn niet verdwijnen. Mijn lichaam had aandacht nodig.’

Haar ervaringen beschrijft Jensen in Go East! Volgens Jensen is het, in tegenstelling tot haar eerdere werken, een boek vanuit het hart en minder vanuit het hoofd. Ze liet zich daarbij ook inspireren door voormalig Denker des Vaderlands René Gude.

‘In zijn werk voelde je dat er iets op het spel staat en zijn manier van filosoferen heeft me echt ontroerd. Ik wilde een boek schrijven dat op ervaring was gebaseerd. Dat is een grote verandering: mijn denken is niet alleen warmer, maar ook doorleefder geworden.’

Tijdens haar spirituele en filosofische reis ontdekte Jensen onder andere dat ze niet overeenkwam met haar gedachten, en dat ze niet altijd direct hoefde te oordelen. Lees meer in Filosofie Magazine.

Aanbevolen Berichten
Illustratie: Bas van der Schot