Levenskunst – Op zoek naar dingen zonder doel

 in Levenskunst

‘Als we willen ontdekken wat waardevol is in het leven, moeten we op zoek naar dingen zonder doel,’ schrijft filosoof Mark Rowlands in Running with the pack (2013). Voor de scheurkalender Even Stilstaan van Filosofie Magazine selecteerde ik dit citaat.

Afwezigheid van nut

We leven in een tijd waarin alles wat we doen nuttig moet zijn: het moet ‘ergens goed voor zijn’, schrijft de filosoof en hardloper Mark Rowlands. Ook zoiets als hardlopen lijkt vooral zo’n instrumentele waarde te hebben: je doet het om af te vallen, fit te blijven of te ontspannen. Maar voor Rowlands heeft hardlopen vooral een intrinsieke waarde: het is uit zichzelf waardevol. Het is daarom geen werk, maar een spel.

Als hij aan het lopen is, begrijpt hij wat er in het leven toe doet, wat het leven de moeite waard maakt. Rowlands schrijft dat ieder kind weet wat belangrijk is in het leven, maar dat volwassenen die kennis vergeten. Hardlopen is een manier om je weer te herinneren waar het om gaat. Dat kan natuurlijk ook met iets heel anders. Zoek dus naar een activiteit waar doel of nut afwezig is, en je zult iets begrijpen van de zin van het leven.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

 

Aanbevolen Berichten