Levenskunst – Joke Hermsen: ‘Durf je te vervelen’

 in Levenskunst

Joke Hermsen: ‘Durf je te vervelen’

Je werkelijk vervelen – hoe vaak doen we dat nog? Hoeveel leegte is er nog in onze wereld van volle agenda’s, to-do lijstjes en een onophoudelijke stroom van mails, berichten, pings en bliepjes van je telefoon die afleiding bieden en onze aandacht opeisen? Filosoof Joke Hermsen roept op om de verveling weer op te zoeken. Geen afspraken, geen internet, geen telefoon. Wat gebeurt er dan?

In Stil de tijd schrijft Hermsen over twee soorten tijdservaringen. Naast de objectieve kloktijd, bestaat er nog een andere tijd: een innerlijke tijd die niet meetbaar is. Momenten van verveling liggen buiten het regime van de kloktijd. En juist die niet ingevulde tijd is zo belangrijk om tot nieuwe inzichten te komen. Voor creativiteit is verveling onmisbaar. En voor iedereen herkenbaar: tijdens de niet doelgerichte momenten onder de douche, op de fiets of als je een wandeling maakt, dienen ideeën of oplossingen zich vaak vanzelf aan.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten