Filosofie Magazine – Anoek Nuyens over Achille Mbembe: ‘Ik was zelf een object geworden’

 in Boek Wat denken doet

Voor mijn rubriek ‘Het Moment’ sprak ik schrijver en theatermaker Anoek Nuyens over filosoof Achille Mbembe.

HET MOMENT

‘Twee keer zes uur in de bus zitten voor een interview van een uur in Parijs – ik twijfelde of ik het moest doen. Maar ik was gefascineerd door het werk van de Kameroense filosoof Achille Mbembe. In Kritiek van de zwarte rede beschrijft hij de objectificatie van de mens. Tijdens de slavernij kregen mensen de status van een ding. Mbembe laat zien dat de moderne mens ook steeds meer als een object gezien wordt. Wat vooropstaat is hoeveel iemand kan presteren, hoe hard iemand kan werken en hoeveel iemand economisch waard is.’

Verder lezen? Zie het novembernummer van Filosofie Magazine.

Beeld: Maarten Noordijk

Aanbevolen Berichten