Levenskunst – Sontag over van mening veranderen

 in Levenskunst

‘Voor mij zou het iets vreselijks zijn om te voelen dat ik het eens ben met de dingen die ik al heb gezegd en geschreven’, zegt Susan Sontag in een interview met Jonathan Cott (The Complete Rolling Stone Interview).

De postuum uitgegeven dagboeken van Susan Sontag staan vol met lijstjes met titels als ‘Waar geloof ik wel in?’, ‘Waar geniet ik van?’ en ‘Mijn tekortkomingen.’ Op haar vierentwintigste staat opmerkelijk genoeg ‘luiheid’ op haar lijstje tekortkomingen. De langste lijsten zijn die met boeken die ze gelezen heeft of nog wil lezen. Ze wil altijd méér: meer lezen, meer bereiken, meer leven en meer weten.

Die drang naar nieuwe ideeën betekent dat ze vaak van gedachten verandert. Als een journalist een extra afspraak wil maken om het interview af te ronden, drukt ze hem op het hart niet te lang te wachten, omdat ze te veel veranderd zou kunnen zijn. Ze zou het vreselijk vinden om het nog eens te zijn met haar oude ideeën. Dat zou voor Sontag betekenen dat ze was gestopt met denken. Van mening veranderen is dus geen zwakte, maar getuigt van nadenken.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten