Levenskunst – Sontag over metaforen

 in Levenskunst

‘Metaforen staan centraal in het denken, maar als je ze gebruikt, moet je ze niet geloven’, zegt Susan Sontag in een interview met Jonathan Cott. Voor de scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine selecteerde ik dit citaat.

Metaforen sturen ons denken. In Ziekte als metafoor wees Susan Sontag op het gevaar van het denken in metaforen als het over ziekte gaat. Als je bij kanker spreekt over een oorlog of een strijd die je moet winnen, dwing je mensen in een bepaalde houding. Het is een manier om te stoppen met denken, zegt ze.

Sontag geeft toe dat het bekritiseren van metaforen onvermijdelijk betekent dat ze nieuwe metaforen construeert. Je moet nu eenmaal metaforen gebruiken om te kunnen denken. Maar daarom is het des te belangrijker om kritisch en sceptisch te zijn tegenover de metaforen die we gedachteloos in taalgebruik overnemen.

Wat betekent het bijvoorbeeld als je een burn-out beschrijft met het gevoel van een accu die leeg is? Is de oplossing dan slechts een kwestie van even opladen? Sontag roept op om je denken ‘te ontstoppen’ en de metaforen ‘te luchten’.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten