Levenskunst – Simone Weil over vriendschap

 in Levenskunst

Voor de scheurkalender ‘Levenskunst’ van Filosofie Magazine koos ik dit citaat van filosoof Simone Weil uit Zwaartekracht en genade.

Simone Weil: ‘Vriendschap verlangen is een grote fout’

Hoe ontstaat een vriendschap? De Franse filosoof Simone Weil benadrukt dat vriendschap niet iets is waarnaar je kunt streven. Bovendien is het laf om naar vriendschap te zoeken om aan de eenzaamheid te ontkomen. Vriendschap is meer iets wat je overkomt, wat je – net zoals het leven – geschonken wordt: ‘zij behoort tot die dingen, die als toegift worden gegeven.’ Vriendschap is een wonder.

Bij Weil heeft vriendschap iets heiligs, waarbij je je soms afvraagt of die wel bereikbaar is voor mensen. Maar in Zwaartekracht en genade schrijft ze: ‘Vriendschap wordt niet nagestreefd, wordt ook niet gedroomd of verlangd; zij wordt beoefend (want zij is een deugd).’ Hier maakt Weil het wonderbaarlijke van vriendschappen weer concreet. Vriendschap komt niet zomaar uit de lucht vallen: je moet vriendschap beoefenen, vormen en ontwikkelen als een deugd.

Meer lezen over Simone Weil? Voor de website filosofie.nl schreef ik een inleiding over haar. Lees hier mijn interview met schrijver Maarten van der Graaff over Weil.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen.

Aanbevolen Berichten