Levenskunst – Schopenhauer over schuiflaatjes voor gedachten

 in Levenskunst

‘We moeten voor onze gedachten schuiflaatjes hebben: wanneer we er een openen, dan moeten we alle andere sluiten,’ schrijft Schopenhauer. Ik selecteerde dit citaat voor de Levenskunst-kalender van Filosofie Magazine.

De veranderlijkheid van de dingen

Gelukkig leven, hoe doe je dat? Schopenhauer (1788-1860) formuleerde vijftig leefregels. Uitgangspunt van zijn geluksleer is dat ‘gelukkig leven’ alleen kan betekenen: zo min mogelijk ongelukkig leven, oftewel ‘draaglijk leven’. Maak je dus geen illusies. Schopenhauer spoort aan om zo opgewekt mogelijk van het heden te genieten. Alleen het heden is zeker ‘de toekomst, ja ook het verleden zijn bijna altijd anders dan wij denken’.

Het is onverstandig om meteen te jammeren of in juichen uit te barsten bij gebeurtenissen in je leven. Door de ‘veranderlijkheid van de dingen’ kan een tegenslag opeens goed uitpakken, of andersom. Wat betreft onze gedachten moeten we ‘zelfdwang’ toepassen. Maak schuiflaatjes voor je gedachten schrijft Schopenhauer: als je er een opent, moet je het andere sluiten.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten