Levenskunst – Schopenhauer over kunst

 in Levenskunst

‘“Wat is dat eigenlijk, het leven?” – Deze vraag wordt door elk authentiek en geslaagd kunstwerk volkomen adequaat beantwoord,’ schrijft filosoof Arthur Schopenhauer. Dit citaat koos ik voor Levenskunstkalender van Filosofie Magazine.

Kunst doet de lasten vergeten

Volgens Schopenhauer is de mens van nature overgeleverd aan zijn wil. Zolang dat het geval is, blijft hij ongelukkig. Toch ziet de pessimistische Schopenhauer uitwegen: een daarvan is de kunst. Of je nou zelf kunst maakt of geniet van kunst – kunst doet de lasten van het leven vergeten.

In zijn enorme filosofische systeem in De wereld als wil en voorstelling wijdt de Duitse filosoof een belangrijk deel aan de kunst. Systematisch onderzoekt hij per kunstvorm hoe die werkt: hoe noodzakelijk de verbeelding is bij het lezen van poëzie, de manier waarop muziek op je in werkt, de ontroering die de stillevens van de Nederlandse schilders oproepen.

Als hij onderzoekt wat kunst in zijn algemeenheid doet, komt hij tot een simpele maar doeltreffende beschrijving. Kunst beantwoordt de vraag wat het leven is. Schopenhauer ontmaskert het menselijk leven, maar tijdens die ontmaskering blijven de poëzie, de beeldende kunst, de muziek onaangetast.

Aanbevolen Berichten