Levenskunst – Peter Bieri over intieme ruimte

 in Levenskunst

‘Naast het uitgestrekte terrein waar we voor iedereen zichtbaar zijn, hebben we een gebied nodig waar we met onszelf alleen zijn,’ schrijft Peter Bieri. Voor de nieuwe Levenskunst-kalender selecteerde ik dit citaat.

De binnenkant van je hoofd is van jezelf

‘We hebben behoefte aan intieme ruimte in ons leven,’ schrijft de Zwitserse filosoof Peter Bieri in Een manier van leven (2015).

Waar de scheidslijn tussen privé en openbaar ligt, is voor iedereen verschillend en kan per levensfase verschillen. Volgens Bieri is het belangrijk te erkennen dat zo’n lijn hoe dan ook bestaat. We hebben zo’n privédomein niet alleen nodig om sommige onvolkomenheden, misstappen en zondes voor onszelf te houden. Maar ook vanwege onze behoefte ons van anderen af te kunnen grenzen.

In de woorden van Bieri: ‘Om ons als zelfstandige individuen te kunnen beleven, moeten er dingen zijn waarvan de anderen niets weten.’

Dit besef geeft ruimte om te denken: de binnenkant van je hoofd is van jezelf.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten