Levenskunst – Patricia de Martelaere over veranderen

 in Levenskunst

‘Wat is leven anders dan het ondergaan – met zwier of met verzet – van een continue reeks veranderingen?’ schrijft filosoof Patricia de Martelaere in haar essaybundel Wereldvreemdheid.

Pretpark

Het leven en de dood onderzoeken door te schrijven over een attractie in een pretpark – dat doet Patricia de Martelaere in ‘De Dalton Terror’. Stel dat je een panische angst hebt voor alles wat beweegt en je bent veroordeeld tot een dag in een pretpark. Je hoeft niets uit te proberen, de enige zekerheid is dat je na het verstrijken van je tijd de Dalton Terror – een attractie met een vrije val van zo’n zestig meter – moet ondergaan. Hoe ga je daarmee om? Probeer je er niet aan te denken? Of ben je de hele dag doodsbang?

De Martelaere wijst op een derde mogelijkheid: proberen je neigingen te veranderen en geen verzet meer bieden. De dood houdt, tegenover het leven, de meest radicale verandering in. ‘Oefening in sterven zou dus kunnen betekenen: oefenen in veranderen’, schrijft ze. En daarmee is het een oefening in leven – want wat is het leven anders dan het ondergaan van veranderingen?

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten