Levenskunst – Montaigne over onwetendheid

 in Levenskunst

‘Al het bedrog op de wereld ontstaat omdat ons de angst wordt bijgebracht voor onze onwetendheid uit te komen,’ schrijft Michel de Montaigne in een van zijn essays. Ik koos dit citaat voor de Levenskunstkalender van Filosofie Magazine.

Wat weet ik?

Que sais-je? Oftewel: Wat weet ik? is het motto van Michel de Montaigne. In zijn essay ‘Over kreupelen’ schrijft hij: ‘Zoveel onzekerheid is er in alles; zo grof, schemerig en onscherp is onze waarneming.’ Als we ‘die onzekerheid in alles’ als uitgangspunt nemen – wat betekent dat voor ons handelen? Op zijn meanderende wijze onderzoekt Montaigne het thema van (on)zekerheid en strooit terloops met praktische tips. Zoals: als iets als moeilijk valt te verifiëren, kun je beter twijfelen dan zeker zijn.

Hij laat zien welke woorden we vaker zouden mogen gebruiken: ‘misschien, enigszins, ik geloof, naar verluidt’. En als hij kinderen zou moeten opvoeden, zou hij ze leren aftastend te vragen en te reageren met zinnen als: ‘Wat bedoel je daarmee? Ik begrijp het niet. Dat zou best kunnen. Is het waar?’ Zijn belangrijkste advies: ‘Als je genezen wilt van je onwetendheid, moet je ervoor uitkomen.’

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten