Levenskunst – Montaigne over kritiek

 in Levenskunst

‘Je hebt heel sterke oren nodig om te kunnen luisteren naar openhartige kritiek op jezelf’, schrijft Michel de Montaigne in zijn essay ‘Over de ervaring’.

Tegenwoordig spreken we liever over ‘feedback’ dan over kritiek. En kun je trainingen volgen om feedback te leren ontvangen en te geven. Montaigne erkent dat het moeilijk is om te luisteren naar kritiek op jezelf. Al snel voel je je gekwetst. Je gaat je verdedigen of meteen kritiek op die ander geven.

De Franse filosoof wijst erop dat als iemand de moed heeft om zulke kritiek te geven, dat juist aangeeft dat iemand om je geeft. ‘Want iemand kwetsen en krenken voor zijn eigen bestwil, is het bewijs van een gezonde vriendschap,’ schrijft hij. Iets om in gedachten te houden als je collega, partner of vriend je voorziet van openhartige kritiek: dit getuigt juist van een genegenheid.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten