Levenskunst – Montaigne over een goed leven leiden

 in Levenskunst

‘Het is tekenend voor een kleine geest dat hij, als hij bedolven is onder het werk, zich daar geen moment los van kan maken,’ schrijft Montaigne. Dit citaat koos ik voor de Levenskunst-kalender 2021.

Kalmte en rust vinden bij de dingen die we doen

‘Een zinvol leven leiden, dat is een meesterwerk waarop je trots kunt zijn,’ schrijft de zestiende-eeuwse filosoof Montaigne in zijn essay Over de ervaring. Alle andere zaken zijn van ondergeschikt belang. Een boek schrijven, een veldslag winnen, een gewest veroveren – daar gaat het niet om in het leven.

Montaigne benadrukt dat we het aan onszelf verplicht zijn een goed leven te leiden. Dat betekent: ‘Kalmte en rust vinden bij de dingen die we doen.’ Montaigne spreekt zijn bewondering uit voor een generaal die voor de bestorming ongedwongen aan de maaltijd zit te praten.

Dus hoe vol je agenda ook is, hoeveel e-mails er op een antwoord wachten: het siert ‘een sterke, edele ziel zeer om ontspannen en ongedwongen te zijn’.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten