Levenskunst – Joachim Duyndam over de kracht van voorbeeldfiguren

 in Levenskunst

‘Het volgen van de inspiratie van een voorbeeldfiguur is een creatief proces,’ zegt filosoof Joachim Duyndam. Voor de Levenskunst-kalender 2021 selecteerde ik dit citaat.

De kracht van voorbeeldfiguren

Heb je liefdesverdriet? Moet je een moeilijke beslissing nemen? Of heb je een verlies te dragen? Vergeet niet de kracht die voorbeeldfiguren kunnen geven.

Filosoof Joachim Duyndam (1954) benadrukt het belang van voorbeeldfiguren in je leven. Een romanpersonage, een familielid, een schrijver of kunstenaar, een vriendin of een buurman. Iedereen kan als inspiratiebron dienen, voor verschillende domeinen van je leven. Misschien is die ene vriend een voorbeeld wat betreft ouderschap, maar weer niet op werkgebied.

Het volgen van een voorbeeldfiguur heeft niets te maken met het klakkeloos navolgen van iemand. Het gaat erom te achterhalen welke waarde iemand vertegenwoordigt. Die waarde kun je niet zomaar overnemen, maar moet je toepassen in je eigen leven. En dat is een creatief proces.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten